#readyforrace

Félsziget innen és onnan

Üdv mindenkinek! Ismét egy eseményteljes hétvégét zárhattunk. Habár szombaton olajvíz fogadott minket, mire felszereltük a hajót már egy gyenge, délkeleties szélben hagyhattuk el a kikötőt.

Több szempontból is érdekes volt az edzés. A víz közel tükörsima volt, szélnek semmi jelét nem mutatta, de a műszerek és a hajó sebessége nem ezt jelezte. A szél ugyanis nem terjedt le teljesen a vízfelszínre, viszont a magasban mozgott és ilyenkor jön jól igazán egy ~20 méteres árboc. Hatalmas élmény suhanni a tükörsima vízen, sok vitorlázó gondolhatta, hogy motorral megyünk 😊

Az edzésre kettő feladatot tűztünk ki magunknak.

1.) Gyakoroljuk a manővereket a gyenge szélben, különösen odafigyelve a fordulók ütemére és a mozdulatsorok minimalizálására.

2.) Nézzük meg a Tihanyi-félszigetet a nyugati medencéből is. A Tihanyi-szoroson – vagy a vitorlázói körökben ismertebb nevén a „csövön” – való áthaladás mindig rendkívül izgalmas, amit több tényező is nehezít. Egyfelől jellemzően összesűrűsödnek itt a hajók, mivel a hajózási terület jelentősen leszűkül. Plusz nagyon oda kell figyelni, mert könnyű megfenekleni, ha valaki túl közel merészkedik a parthoz. Ilyenkor az egyikünk mindig a sverten tartja a kezét, hogy biztosan ne érjünk iszapot.

Elégedetten zártuk az edzést, kikötöttünk és megbeszéltük a nap tanulságait, hogy innen folytassuk a felkészülést. Már alig várjuk, hogy hétvégén újra találkozhassunk!

Szöveg: Horváth Miklós
Kép: Kerekes Zsombor