#readyforrace

Ha Pünkösd, akkor Regatta

Idén is megrendezésre került a Pünkösdi Regatta, egy nagyon változatos és izgalmas vasárnapon van túl a csapat! Közel 200 hajó indult a versenyen, összesen 175 fejezte be a Balatonföldvár-Ábrahámhegy-Fonyód-Balatonföldvár távot, amiből nekünk sikerült a dobogó harmadik fokára felállni.

Ezt a versenyt kimondottan vártuk. Idén ez volt az első hosszabb versenyünk, 8 Kékszalag esélyes katamarán is részt vett, plusz ritkán van lehetőségünk a nyugati medencében edzeni, így ez a verseny erre is remek lehetőséget adott.

A nap korán indult, reggel 7 óra előtt találkozott a csapat a kikötőben, gyors öltözködés, majd indultunk a szombaton már előkészített hajóhoz. Szélcsend és zuhogó esőben fel is kötöttünk a motorosunkra és átvontáztunk Földvárra. Ott felhúztunk minden vitorlát, ellenőriztük a bekötéseket és meggyőződtünk, hogy technikailag minden rendben van a hajón.

A verseny 1-2 csomós gyenge szélben rajtolt. A rajt után mi inkább az északi part felé tendáltunk, miközben több versenytársunk tőlünk délebbre haladt. Ábrahámhegyhez közeledve viszont egyre jobban élénkült a szél és konzisztensen egy testen tudtunk haladni, így utol is értük az előttünk vitorlázó Racing Django csapatát.

Az ábrahámhegyi pályajelet már negyedikként vettük és elkezdtünk felzárkózni a Team Black Jack-hez Fonyód felé. A fonyódi bójavétel közben csináltunk egy hihetetlen gyors vitorlacserét, gennakerről átváltottunk az egyel kisebb code zero-ra és elindult a cirkálás vissza Balatonföldvár felé.

Ezen a szakaszon nagyon jó sebességet és élességet sikerült produkálni. A kormányos és a trimmerek szép összmunkával vitték a hajót, plusz jó széltaktikai döntéseknek köszönhetően be is értük a Black Jack csapatát és ezzel átvettük a harmadik helyet.

Viszont még így is hátra volt a verseny 30-40%, nem engedhettünk a koncentráltságunkból plusz láttuk, hogy behozható távban van a második helyen vitorlázó Sailing Team RSM. Mindent megtettünk, hogy utolérjük őket, viszont több mint három és fél óra vitorlázás után 22 másodperccel gyorsabbnak bizonyultak nálunk.

Összességében egy szuper versenyben vehettünk részt. Volt eső, szél majd egy rövid ideig még napsütés is. Ezúton is szeretnénk gratulálni minden résztvevőnek és különösen a Fifty-Fifty és RSM csapatainak az első és második helyezésért!

A teljes végeredmény a verseny weboldalán található: https://punkosdiregatta.eu/hirdetotabla/

Versenyről készült teljes galériánkat itt nézhetitek meg: https://prospexteam.hu/helly-hansen-punkosdi-regatta/

Szöveg: Horváth Miklós
Képek: Kerekes Zsombor